Moderne julenisser

Forsiden til Moderne Julenisser
Forsiden til Moderne Julenisser

Da jeg midt på året udgav en række indlæg, der præsenterede mit bagkatalog af udgivelser, gemte jeg denne her til nu. Der ville helt sikkert ikke være nogen der gad høre om den før, da det er juleeventyr om nisser. De var førhen var onde væsener, der kunne gøre ubodelig skade på mennesker og dyr, hvis de blev vrede. I dag er de blevet små hyggelige væsener som vi morer os over ved juletid. Hvis nu nisserne var virkelige, hvad mon de så siger til den forandring? Derfor har jeg kaldt bogen Moderne Julenisser.

Køb den her

Eller bestil den til hjemlån

Baggrunden for bogen

Da jeg redigerede min samling Tong den Vise Drage havde jeg også de her to nissehistorier. Jeg overvejede at sætte dem til sidst under overskriften Juleeventyr. Jeg valgte dog at udgive dem i en separat bog. Det var i 2015. Det var lettere dengang der var flere historier i magasinerne og man derfor kunne få trykt julehistorierne i deres julenumre. Der lød jeg vist som en gammel konservativ stodder.

Den gamle, den kloge og den dumme nisse

Det er så en bog med kun to historier. Jeg har et lille forord, hvor jeg fortæller lidt om baggrunden og nissetroen før og nu.

Den første historie er Den Gamle, den Kloge og den Dumme Nisse (kan du se hvilken filmtitel titlen er inspireret af? Se her om du gættede rigtigt!). Den handler om nisser der lever i skovbunden tæt ved en typisk forstad, hvor der før var landbrug. De undrer sig over, at menneskene ikke tror på dem mere, og en af dem har sat sig for at finde ud af hvorfor. Hans trofaste følgesvend er ikke ligefrem alt for klog, men han kommer alligevel med på turen ud til menneskene. Med henblik på at få alderens erfaring med i ekspeditionen tager de en gammel nisse med, som knurrer noget over de nymodens nisser, der slider for Julemanden og helt har glemt deres gamle levevis som gårdboere.

De forklæder sig som mennesker og tager af sted, og Stupats alternative intelligens giver dem en del problemer. Han er nærmest Fedtmule i nisseudgave, og jeg skrev netop de scener, hvor han dummer sig på den måde, at jeg tænkte på hvad Fedtmule ville have gjort her. Min forkærlighed for at lege med sproget fik afløb ved, at de alle tre misforstår vendinger som “en gammel nisse” og udtryk som hønisse og vatnisse.

De bliver så gode venner med en menneskefamilie, der har en tungsindig datter. De får dem overbevist om, at de virkelig er nisser og inviterer dem til fest i skoven. SPOILER ALERT! Det bliver Stupats dumhed, der får den tungsindige datter til at le og blive i godt humør.

Gårdnisse for en dag

Den anden historie er så formet som et klassisk eventyr. En nisse på julemandens værksted er godt træt af at slide og slæbe for den gamle tyksak med det hvide skæg. Han drømmer om at leve som nisserne før i tiden, hvor de drillede gårdejerne på de gårde de holdt til.

Da han så redder en bedaget kvinde, som viser sig at være en heks, fra at drukne, får han tre ønsker. Naturligvis ønsker han at blive gammeldags gårdnisse, og han glæder sig. Det er dog ikke så let, for ingen tror på nisser mere og det er også fyldt med farer. Så det han drømte om er ikke så sjovt som han troede.

Den er så helt og holdent formet med de klassiske tretal, her de tre ønsker, og som i de gamle folkeeventyr om tre ønsker SPOILER ALERT! bruges de to første ønsker dårligt, og det sidste ønske må rage kastanjerne ud af ilden efter det. Så har han fundet ud af, at det er bedre at være en af de moderne julenisser.

Bogens efterliv

Den har solgt pø om pø ved juletid siden jeg udsendte den. Jeg har også bemærket, at e-udgaven har fået et pænt udlån på bibliotekerne. Det er jo en bog til en bestemt tid af året, så det er jo mest der de lånes.

Promoveringsvideo for Moderne Julenisser

Jeg lavede så en video til at promovere den, som kan ses her til højre. Det er i virkeligheden et potpourri af julemelodier om nisser tilsat nogle billeder og lidt tekst om bogen.

Køb den her

Eller bestil den til hjemlån

Andre indlæg om mine udgivelser

Samlet præsentation af mit forfatterskab

Dette indlæg blev udgivet i Boganbefaling, Eventyr, Fantasy, Mine udgivelser og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *