Om mit forfatterskab.

Denne side præsenter så mit forfatterskab og hvordan jeg kom ud med det.

Portræt af Mogens Sørensens forfatterskab
Mogens Sørensen

Baggrund

Mit navn er så Mogens Sørensen. Jeg er en årgang 1957, på alder med rumkapløbet, og er vokset op i skyggen af den kolde krig. Ikke at jeg forstod så meget af det før jeg blev lidt større.

Jeg startede med at skrive allerede i førskolealderen, mest nok hvad man i dag ville kalde fanfiction. Det var historier om de tegneseriefigurer, som jeg holdt meget af, især fra Disneys universer. Jeg havde på en eller anden måde lært at læse og skrive før jeg kom i skole.

De små klasser

På et tidspunkt begyndte vi i skolen – Øster Farimagsgade Skole – at lave små rim, ofte med latrinært indhold som børn jo gør. Mange af mine kammerater undrede sig over, at jeg var hurtig til at finde på rim. Om det ikke var med et indhold jeg vil anbefale, opdagede jeg, at jeg var bedre til at rime end mange andre.

De store klasser

Da jeg i de store klasser fik dansk fristil, var jeg en af dem, der lå højt. Dels havde jeg ikke dårlig stavning, der trak ned ad i karakter. Dels fik jeg greb om tegnsætning, så den heller ikke trak ned. Men min dansklærer roste også indholdet. Et øjeblik tænkte jeg at blive journalist, men var betænkelig ved den uregelmæssige døgnrytme. Men jeg drømte da om at være forfatter.

Derfor oplevede jeg det som en mangel var, at vi ikke lærte noget om at skrive litterære tekster. Det var egentlig hvad jeg drømte om. Der var nogle yngre lærere, som jeg havde som vikar i de små klasser, der gav os som opgave at skrive en historie. Det var ikke alle i klassen, der var lige begejstrede for det, men jeg savnede at få en sådan opgave senere i de store klasser og gymnasiet.

Det var noget jeg forsøgte mig med i min fritid, men på en tid hvor man ikke havde pc til hurtig tekstbehandling på computere, tog det meget tid. Selv om mine dansklærere havde rost det færdige indhold i mine opgaver, måtte jeg se i øjnene, at jeg ikke var den mest hurtigskrivende person i verden. Selv om jeg tog maskinskrivning som valgfrit fag i de store folkeskoleklasser, så var mit tempo på sådan et dyr heller ikke det optimale

Udvikling som voksen

Jeg startede mange historier, der blev til ufuldførte romaner. Det var ikke let, når ens skrivetempo var langsomt. På et tidspunkt kom pc’en og fik mit skrivetempo op. Takket være den kunne jeg få skrevet de opgaver, som mit studium krævede. Som næsten midaldrende lærte jeg at bruge den til snart sagt alle formål, som jeg havde brug for. Internettet buldrede frem, det blev et sted med nye muligheder. Der var nu skrivekurser i fritidsundervisningen. Den holdning at forfatteren selv skulle sidde og lære alene var ved at være gammeldags. Det gav et skub i mit forfatterskab.

Internettets betydning for mit forfatterskab

Tong den Vise drage, forside
Denne udgivelse indeholder Bog Peter og Slap Hans og Travhesten og Pakæslet, læs nærmere

Nu var der også sider på Nettet, hvor man kunne lægge tekster ud, og det gjorde jeg. Den side, der satte mig bedst i gang, var fyldepennen.dk. Da jeg lavede en profil der, havde den meget aktive brugere, der var gode til at give kommentarer. Nu var jeg sat i gang, og jeg begyndte efter et par år også at læse tekster op ved arrangementer med åben mikrofon.

Det skete det utrolige, at Gyldendal fandt et troldeeventyr jeg havde lagt ud, Bog Peter og Slap Hans, og ville bruge det i deres undervisningsmateriale. Det gav et honorar og fornyet selvtillid. Det næste var, at en fra Undervisningsministeriet fandt en historie, Travhesten og Pakæslet, som er en pastiche på Æsops dyrefabler. Den blev brugt til folkeskolens afgangseksamen. Det gav penge i form af royalties, men også endnu en opkvikker i selvtilliden.

Selvudgivelse

Det næste der skete, var bølgen af selvudgivelse, som kom med den nye trykketeknologi og e-bøger. Med den alder jeg havde nået var det på tide at gøre det, som jeg havde drømt om: få ting udgivet. Først en tekstsamling om at vokse op og bo i København, Københavner Shots. Det var ikke nogen stor salgssucces.

Forside til Københavner Shots, den første udgivelse
Forside til Københavner Shots

Dernæst en digtsamling, kaldet En Hastig Sommer, om et kæresteforhold, der blusser op og så går i stykker.

Takket være forfatternetværket NewPub har jeg også kunnet have stand på Bogforum, desværre gik den mulighed fløjten i kølvandet på coronakrisen.

Og takket være at jeg har læst op ved diverse åben mikrofon-arrangementer fik jeg også et digt trykt i tidsskriftet Kulturinformation fordi redaktøren var til stede og hørte det.

Så samlede jeg nogle af mine noveller i samlingen Naboskab. Det er så realistiske noveller, og de har solgt jævnt godt.

Så blev det også til en digtsamling, Verden af i Dag, hvor jeg lufter mine holdninger til vores verden i dag. Den blev udgivet i 2016, da katastrofen ramte USA i form af Donald Trump, men da var den udsendt. Men mange andre ting fik ord med på vejen i den forbindelse.

Under coronanedlukningen blev det til en samling korte digte a la Piet Hein i samlingen Kort Sagt.

Hvad arbejder jeg så på nu? Det er der indlæg om på bloggen under Mine Skriveprojekter.

Hvad du kan finde på denne blog

Hvis du vil se en oversigt over mine skønlitterære udgivelser, så kan du se dem her. Jeg vil også lave blogindlæg om igangværende projekter. Du kan med andre ord følge mit forfatterskab her.

Forside til En Hastig Sommer
Forside til En Hastig Sommer

Hvis du tænker, hvad jeg så har i min litterære bagage, så vil jeg sige, at det kommer der også blogindlæg om. Jeg er af den mening, at der ikke findes gode og dårlige genrer. Der findes god og dårlig litteratur på tværs af genrer. Det er noget helt andet, at der er genrer man bedre kan lide end andre.

Målet for mit skriveri er dels at fortælle en historie og udtrykke oplevelser, men også at åbne øjnene for den verden vi lever i og hvad der ofte sker mellem os. Gå gerne på opdagelse på min blog. Du kan finde indlæg om mine udgivelser. Du vil også kunne finde indlæg om mit forfatterliv

Hvis du ellers sidder med spørgsmål, så prøv at gå ind på Ofte Stillede Spørgsmål eller skriv det til mig fra kontaktsiden.

Du er også velkommen til at tilmelde dig mit nyhedsbrev.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *