Om mit forfatterskab.

Portræt af Mogens Sørensen
Mogens Sørensen

Baggrund

Mit navn er så Mogens Sørensen. Jeg er en årgang 1957, på alder med rumkapløbet, og er vokset op i skyggen af den kolde krig. Ikke at jeg forstod så meget af det før jeg blev lidt større.

Jeg startede med at skrive allerede i førskolealderen, mest nok hvad man i dag ville kalde fanfiction. Det var historier om de tegneseriefigurer, som jeg holdt meget af, især fra Disneys universer. Jeg havde på en eller anden måde lært at læse og skrive før jeg kom i skole.

De små klasser

På et tidspunkt begyndte vi i skolen at lave små rim, ofte med latrinært indhold som børn jo gør. Mange af mine kammerater undrede sig over, at jeg var hurtig til at finde på rim. Om det ikke var med et indhold jeg vil anbefale, opdagede jeg, at jeg var bedre til at rime end mange andre.

De store klasser

Da jeg i de store klasser fik dansk fristil, var jeg en af dem, der lå højt. Dels havde jeg ikke dårlig stavning, der trak ned ad i karakter. Dels fik jeg greb om tegnsætning, så den heller ikke trak ned, men min dansklærer roste også indholdet. Et øjeblik tænkte jeg at blive journalist, men var betænkelig ved den uregelmæssige døgnrytme.

Hvad jeg oplevede som en mangel var, at vi ikke lærte noget om at skrive litterære tekster. Det var egentlig hvad jeg drømte om. Der var nogle yngre lærere, som jeg havde som vikar i de små klasser, der gav os som opgave at skrive en historie. Det var ikke alle i klassen, der var lige begejstrede for det, men jeg savnede at få en sådan opgave senere både i de store klasser og gymnasiet.

Det var noget jeg forsøgte mig med i min fritid, men på en tid hvor man ikke havde pc til hurtig tekstbehandling på computere tog det meget tid. Selv om mine dansklærere havde rost det færdige indhold i mine opgaver, måtte jeg se i øjnene, at jeg ikke var den mest hurtigskrivende person i verden. Selv om jeg tog maskinskrivning som valgfrit fag i de store folkeskoleklasser, så var mit tempo på sådan et dyr heller ikke det optimale

Udvikling som voksen

Jeg startede mange historier, der blev til ufuldførte romaner. Det var ikke let, når ens skrivetempo var langsomt. På et tidspunkt kom pc’en og fik mit skrivetempo op. Takket være den kunne jeg få skrevet de opgaver, som mit studium krævede. Som næsten midaldrende lærte at bruge den til snart sagt alle formål, også skrivning, og Internettet, der buldrede frem, blev et sted med nye muligheder. Der var nu skrivekurser i fritidsundervisningen. Den holdning at forfatteren selv skulle sidde og lære alene ved at gøre fejl og selv finde dem, var ved at være gammeldags.

Internettets betydning

Denne udgiveludgivelse indeholder Bog Peter og Slap Hans og Travhesten og Pakæslet

Nu var der så også sider på Nettet, hvor man kunne lægge tekster ud, og det gjorde jeg. Den side, der satte mig bedst i gang, var fyldepennen.dk. Da jeg lavede en profil der havde den meget aktive brugere, der var gode til at give kommentarer. Nu var jeg sat i gang, og jeg begyndte efter et par år også at læse tekster op ved arrangementer med åben mikrofon.

Det skete det utrolige, at Gyldendal fandt et troldeeventyr jeg havde lagt ud på denne side, Bog Peter og Slap Hans, og ville bruge det i deres undervisningsmateriale. Det gav et honorar og fornyet selvtillid. Det næste var, at en fra Undervisningsministeriet fandt en historie, Travhesten og Pakæslet, som er en pastiche på Æsops dyrefabler. Den blev brugt til folkeskolens afgangseksamen. Det gav penge i form af royalties, men også endnu en opkvikker i selvtilliden.

Selvudgivelse

Det næste der skete, var bølgen af selvudgivelse, som kom med den nye trykketeknologi og e-bøger. Med den alder jeg havde nået var det på tide at gøre det, som jeg havde drømt om: få ting udgivet.

Det skete så. Først med en tekstsamling om at vokse op og bo i København, Københavner Shots. Det var ikke nogen stor salgssucces, men den var udgivet som e-bog.

Forside til Københavner Shots
Forside til Københavner Shots

Dernæst en digtsamling, kaldet En Hastig Sommer, om et kæresteforhold, der blusser op og så går i stykker.

Takket være forfatternetværket NewPub har jeg også kunnet have stand på Bogforum.

Hvis du vil se en oversigt over mine skønlitterære udgivelser, så kan du se dem her. Jeg vil lave blogindlæg, der præsenterer dem. Jeg vil også lave blogindlæg om igangværende projekter.

Forside til En Hastig Sommer

Hvis du tænker, hvad jeg så har i min litterære bagage, så vil jeg sige, at det kommer der også blogindlæg om. Jeg er af den mening, at der ikke findes gode og dårlige genrer. Der findes god og dårlig litteratur på tværs af genrer. Det er noget helt andet, at der er genrer man bedre kan lide end andre, og det er så også i orden.

Målet for mit skriveri er dels at fortælle en historie og udtrykke oplevelser, men også at åbne øjnene for den verden vi lever i og hvad der ofte sker mellem os. Gå gerne på opdagelse på min blog.