Verden af i dag

Forside til Verden af i dag
Forsiden til Verden af i dag

Dette er en digtsamling, og titlen Verden af i Dag er inspireret af titlen på østrigeren Stefan Zweigs erindringsbog Verden af i går. Min bog er tekster, der siger noget om hvad jeg synes om verden som den ser ud i dag. Den udkom i 2016 og blev præsenteret på BogForum samme år. Kun få uger efter jeg havde udsendt den vågnede jeg op og hørte, at USA’s nye præsident hed Donald Trump. Det nåede ikke at få et ord med på vejen i denne bog, men det kom siden.

Køb den hos Saxo

Eller bestil den til hjemlån

Supplement til Djævelens Ordbog

Jeg havde skrevet en del tekster, hvor jeg svingede krabasken over tendenser i tiden og ville samle dem. Den første tekst i bogen er noget for sig selv i forhold til resten af bogen. Jeg har ofte moret mig over at læse i den amerikanske forfatter Ambrose Bierce‘s Devils Dictionary (Djævelens Ordbog), hvor han har sine egne kyniske definitioner på mange begreber. Jeg havde fundet på at lave et supplement til Bierce’s værk ud fra mine iagttagelser af nutidig sprogbrug. Det var f.eks. den retorik, der ofte bruges i kontanthjælpssystemet eller den lemfældige brug af politiske isme-ord.

Satire og aktualitet

Efter det er det så mest rimløse digte, der tager tidens tendenser op. Det første er En Drøm om Vort Land, som er inspireret af Bob Dylans tekster om hans drømme, hvor han møder skikkelser fra USA’s historie i mærkelige sammenstillinger. Jeg prøvede i denne tekst at lave det samme med danmarkshistoriske skikkelser med hentydninger til nutidige forhold.

Derefter får det ellers med stikpiller til både mediekulturen og det politiske liv og gængse holdninger. Som det altid er problemet med satiriske tekster, så udvikler alting sig, og på et tidspunkt bliver man nødt til at have fodnoter til dem. Når jeg i dag genhører entertaineren Preben Uglebjergs satiriske sang fra 1967 Gyngerne og Karusellen, så er der mange af hans finter jeg ikke helt forstår. Det kan også gælde nogle tekster i denne bog (uden sammenligning i øvrigt). Når teksterne stikker til tv-kulturen, kan jeg godt se, at de er skrevet før streaming-tv var over os. I en tid som vores, hvor udviklingen går hurtigt, er det noget af det vanskelige ved at være satirisk.

Alligevel kan jeg godt finde tekster, der stadig har aktualitet. Når jeg stikker til gængse holdninger, findes mange af dem endnu. Midt i har jeg anbragt en kortprosatekst om grådigt jag efter penge, det anser jeg for at være evig aktuelt. Der er også tekster hvor jeg gør grin med politisk korrekthed. Det må vist siges at have fornyet aktualitet.

Rimede tekster til sidst

Sidst i bogen er der nogle rimede tekster med melodiangivelse. Et slags forsøg på at lave revyviser. Det har så været en god øvelse i at skrive vers, så jeg også kunne skrive mere alvorlige sange. Sommetider har det da været lidt af en drøm få en tekst fremført af en af de gode scenekunstnere. Jeg tør ikke håbe på det.

Hvis nogen er interesseret i min sangskrivning, se Mit Musikværksted og min sangskriverprofil på ReverbNation.

Bogens forside er taget af en fotograf, der har mistet jordforbindelsen. Det synes jeg mange har i dag. Det er et af de billeder, som blev taget under Apollo-projektet. Der er sket meget siden, hvordan mon man om 30 år vil se på verden af i dag?

Køb den hos Saxo

Eller bestil den til hjemlån

Andre indlæg om mine udgivelser

Samlet præsentation af mit forfatterskab

Dette indlæg blev udgivet i Kortprosa, Lyrik, Mine udgivelser og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *