AI-skabte billeder

Jeg har tidligere lavet et indlæg om kunstig intelligens og forfatteren. Det skulle også have haft noget om AI-skabte billeder, men jeg kunne se, at så blev indlægget for langt. Derfor dette indlæg med spørgsmålet: kan den kunstige intelligens – i mit tilfælde DALL-E – bruges af forfatteren som illustrator, forsideskaber?

Tanker forud for min afprøvning

AI-skabt billede af to teenagere
Kunne være en illustration til en kommende historie

Som jeg sagde i mit tidligere indlæg: jeg er lidt af en skepticist med AI. Jeg tvivler på, at den 100% kommer til at erstatte mennesker. Derfor kan den godt være et hjælpemiddel. Hvad der kunne være tillokkende ved at få billeder skabt ud fra den tekst man fodrer dem med, det er når man ikke lige har råd til at betale en grafiker. Så selvfølgelig skulle jeg da prøve.

Jeg havde så først lyttet til en podcast om billeder skabt af kunstig intelligens, skabt af Radio Rackham, en podcast om tegneserier. Det er ikke ligefrem overraskende at tegneserieskabere er optaget af dette fænomen. Der er gode grunde til at tro, at skabere af billedbøger også er. Vi er også nogle, der kunne tænke os, at visse af vore bøger blev illustreret. Denne podcastepisode har mange gode ting at sige om det, så tag endelig en lytter.

Mine første tests

AI-skabte billeder - et eksempel i stil med Monet
En strand med klitter i stil med Monet

Men jeg skulle så lige prøve DALL-E efter at have prøvet ChatGPT et stykke tid. Jeg fandt snart ud af, at det var nødvendigt at give meget detaljerede oplysninger om hvad billedet skulle indeholde. Det var ikke lige alt, som var hvad man tænkte. Det skal dog siges, at når man bad om et billede i en bestemt stil, at det skulle være som Rembrandt, Monet, Warhol eller 3-D graphics, så ramte den stilen godt. På det punkt virker det godt nok.

Pige i shorts der løber
Dårlig gengivelse af ansigt

Men jeg var ikke altid lige begejstret for den måde den viste personer på. Ansigtet er ofte sløret og der er ikke meget ægthed over deres bevægelser. Det fungerer bedst når det er tegninger eller grafik.

Ung pige med paraply
OK men ikke perfekt

Billeder til mine historier

Jeg fandt også ud af, at der kræves detaljerede oplysninger. Da jeg forsøgte at bede den om et billede af en sorthåret ung kvinde med rød paraply som illustration af en af mine historier i Naboskab, lavede den billeder af fjernøstlige kvinder. De var gode nok, men når nu min karakter er fra Irland, så skulle det jo gerne være en europæisk udseende kvinde. Jeg gav så denne oplysning til næste forsøg og tilføjede desuden, at der skulle være en menneskemængde i baggrunden. Så kom det til at passe bedre.

Trist teenagedreng, en af muligvis mange AI-skabte forsider til billeder.
Kunne være et forsidebillede til min roman

Jeg tænkte også lidt på en forside til min roman under udarbejdelse og bad den lave en tegning af en dreng i den sene teenagealder, der er på vej gennem en park i tidligt forår og ser trist ud. Flere af programmets forslag var sådan set pæne nok, men jeg skulle nok give flere oplysninger om knægtens udseende.

Det gælder nok med brugen af AI-skabte billeder det samme som med tekster: hjælpemiddel og inspiration, men det erstatter ikke mennesker.

Dette indlæg blev udgivet i Forfatterliv, Forfattertips, Refleksioner om litteratur og skrivning og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *