Skriveredskaber

Forside til Skriveredskaber
Forside til Skriveredskaber

Bogen Skriveredskaber af amerikanske skribent Roy Peter Clark kan varmt anbefales til alle, der skriver prosatekster uanset genre. OBS! Hvis du skriver lyrik har jeg en anmeldelse af Skriv Bedre Digte

De tørre facts

Oversættelse: Gitte Luk Sidetal: 135
Forlag: Ajour http://www.forlagetajour.dk/shop/frontpage.html

Udgivet 2008

Vejledende pris: Pris: 223,20 DK
ISBN 978-87-92241-17-7

Kan købes hos Saxo

Der er efterhånden mange bøger på markedet om at skrive. Der kan naturligvis indvendes: hvad skal vi med en til, jeg har snart læst så mange, vi skal jo heller ikke glemme også at få skrevet.

Sandt nok, men denne her var en skrivebog, som jeg lærte meget af. Selv om forfatteren er amerikansk journalist, så er der, uanset hvilke tekster man skriver, meget at lære af ham. Oversætteren Gitte Luk har gjort et rosværdigt arbejde med oversættelsen, der lige så meget er en bearbejdelse, da hun har fundet danske eksempler frem og lavet tilpasninger til danske forhold.

Hvad der er nyt i bogen

Hvad der skiller bogen fra mange andre bøger om skrivning er, at den går i detaljer om sætningsbygning, med råd som at sætte grundled og udsagnsled først, lægge vægtige ord sidst i sætningen, brug af tegn etc. De fleste andre skrivebøger hopper over dette.

Indledningen omtaler skriveblokeringen som noget, der kan lettes. Der peges på, at der er redskaber, der kan tages i brug, der gør skrivningen til et håndværk. Efter denne indledning er der 47 kapitler, som kaldes redskaber. Hver af dem efterfølges af inspirerende læse- og skriveøvelser.

Om skriveredskaber

Disse skriveredskaber er opdelt i fire afsnit, hvor Clark tager os på en rejse fra de simple til de komplicerede trin i processen. Del 1 kaldes med en videreførelse af redskabsmetaforen Bolte og møtrikker, hvor de små detaljer på ord- sætnings- og afsnitsniveau tages op. Også biordene, brug af aktiv og passiv, udsagnsordene, sågar tegnsætningen tages op. Det er ikke elementær grammatik, den forudsættes kendt. Det handler om, hvordan det anvendes for at gøre teksten læsevenlig og forståelig.

Del 2 hedder Specielle virkemidler. Her er det de større linier, hvordan man sparer på ordene, gør sagen klar. Der er også metoder til at være original og overbevisende. Der er også den klassiske med abstrakt modsat konkret. Meget af det kan jeg genkende fra andre skrivebøger, men det illustreres med gode eksempler. Der er flere øvelser, der giver hjælp til at tage redskaberne i anvendelse. Det er værd at huske forfatterens eget råd fra indledningen, at lære et redskab ad gangen.

Del 3 kalder han Opskrifter. Her er vi ved de største linier med opbygning af teksten, brug af dialog, højdepunkter og andre ting, der hører med til at forme en tekst. Selvom der er meget gammelkendt for dem, der har læst mange skrivebøger, så er det igen eksemplerne og øvelserne, der hæver bogen over mængden. Desuden er der råd, som er ret enestående, som at sætte det sære og interessante sammen, at belønne læseren undervejs i teksten, brug af gentagelse og forudgriben af dramatiske begivenheder. Så der er nyt at hente.

De nyttige vaner

Det er der også i del 4, der betegnes Nyttige vaner. Her er der råd til dagligdagen for skribenten, hvor mange er nye, selv om der også er den klassiske med at holde selvkritikken tilbage under første udkast. Nogle af de for mig nye guldkorn var at gøre udsættelse til øvelse – det vil sige, at har man udsat at skrive videre på en tekst, så brug tiden til at tænke over den. Ligeledes rådet at samle sejlgarn, gemme ens forsøg på at skrive, de kunne måske bruges i en anden tekst.

Det er en berigende bog for skribenter. Udbyttet bliver størst ved at man udfører øvelserne. Men selv om man ikke gør det, så efterlader den alligevel mange skriveredskaber, som kan bruges på ens egne tekster. Den skal helst læses langsomt, så man har tid til at tænke over det læste og forsøge det i praksis.

Kan købes hos Saxo

Dette indlæg blev udgivet i Boganbefaling, Forfattertips, Skrivebøger og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *