Da jeg har nogle ideer til længere tekster, også romaner, fandt jeg snart, at den klassiske Word fra Officepakken har nogle mangler, dens fordele og gode sider uimodsagt. Hvor ville man ofte ønske, at man kunne flytte et helt afsnit eller kapitel. Hvor ville man ønske, at der var lettere adgang til researchmateriale. Gid man havde et overblik over indholdet. Selv om Word har en funktion med indholdsfortegnelse og indeks, så har jeg ofte, når jeg har sat mine tidligere udgivelser op med denne funkton, oplevet, at det havde mange ting man skulle tænke på og næsten ikke kunne styre. Derfor måtte jeg jo også på andres anbefaling prøve Scrivener, som du kan downloade på Litteratur & Latte. Det er ligefrem udviklet specielt til forfattere.
At starte med Scrivener
Ja, jeg downloadede den og fik den installeret. Som altid når man skal til at bruge en ny applikation skal man lære den at kende. Naturligvis, sådan har det jo været fra da computerne holdt indtog i private hjem. Som sædvanlig med en ny app, så er man også lidt rundforvirret første gang. Men jeg så så også, at fra startboksen var der link til instruktionsvideoer på udviklernes hjemmeside. De er meget instruktive og følger det gode pædagogiske princip om lidt ad gangen. Det hjalp mig i gang.
Ringbindet
Det vakte min begejstring, at der til venstre i skærmen var et såkaldt ringbind. Her kunne man lave mapper og tekster til undermapperne. Så er der mulighed for at holde styr på teksterne eller kapitlerne. En god ting i ringmappen er også Researchmappen, hvor man kan gemme de dokumenter, der ikke skal med i den endelige tekst, men bruges til de fakta man skal have styr på i teksten.
Ligesom mange andre tekstbehandlingsprogrammer har Scrivener skabeloner, så man allerede har en opsætning forud. Her er også en romanskabelon, hvor mapperne er kapitler, og så kan man lave tekster som afsnit. Den har også mapper for ens personer og de steder, hvor handlingen foregår.
Tekstbehandling i Scrivener
Skærmens midterste del er der man skriver og redigerer teksterne. Her er meget man genkender fra andre programmer, også Word. I starten irriterede det mig lidt med, at den også havde en stavekontrol, der var engelsk og satte røde streger under alle ordene i min danske tekst. Men hey, det var så mulig under Options at downloade en dansk ordbog og sætte dokumentet til dansk. Det hjalp. Langt på vej fungerer denne del virkelig fint. Jeg kunne bare godt savne enkelte funktioner fra Word, som f.eks. at den kunne rette et udvalgte tastefejl, som jeg efterhånden har fået lagt ind i Words autokorrektur og mulighed for at kopiere en formatering. Til gengæld synes jeg virkelig det er rart, at man nu har overblikket i de lange tekster. Det er mulighed for at flytte hele afsnit ind i nye kapitler og holder styr på det hele.
Ude til højre har vi så Inspektør, hvor man kan lave synopsis og nogen notater til ens tekst, når der f.eks. er noget, man skal have føjet til og skrevet om. Det er også en nyttig funktion.
Konklusion
Jeg har sikkert ikke fundet ud af alle muligheder, der er i Scrivener endnu. Som mange andre computerprogrammer vil der sikkert også være en del, jeg aldrig kommer til at bruge. I skrivende stund er jeg lidt spændt på hvordan det virker, når man kommer til det færdige manuskript og skal sætte det op. Alt i alt er det et vældig brugbart program, når man arbejder med lange tekster, måske også samlinger af korte tekster. Anbefales til roman- og fagbogsforfattere.
This is very attention-grabbing, You are a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to…